ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99

ÇOCUKLARDA FLUORİD KULLANIMI, TOPİKAL FLUORİD UYGULAMASI

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Fluorid, süt ve daimi dişlerin çürüğe karşı direnç kazanmasını sağlayan, dişler üzerinde plak oluşumunu engelleyen, aynı zamanda sürme öncesi dönemde dişin sert dokusu olan minenin oluşum sürecine katılarak daha sağlam bir doku olmasına katkıda bulunan bir maddedir.


Yetişkin hastalarda olduğu gibi, çocuklarda da dental tedavilerin en önemli ve etkili basamağı hastalıktan korunma ve bunun için gerekli önlemleri almaktır. Çocuklarda diş gelişiminin sağlıklı devam etmesinin en etkili yolu ise çocuğa diş fırçalama ve oral hijyen motivasyonu sağlanmasının yanı sıra korumaya yönelik profesyonel müdahalelerin diş hekimi tarafından uygulanmasıdır. Bu koruyucu uygulamalar;

 

- Periyodik kontroller
- Fissür örtücü uygulamaları
- Topikal Fluorid uygulamaları
- Yer tutucu uygulamaları

 

Fluorid jel, solüsyon ve cila formlarında uygulanabilmektedir. Bunlar arasında cila şeklinde uygulamanın dişler üzerinde daha iyi sonuç verdiği çok sayıda bilimsel araştırmayla kanıtlanmıştır.


Fluorid Ne Zaman Uygulanmalı ?

Hamilelik döneminde alınan fluorid, plasenta bariyerini geçemediğinden bu dönemde anneye uygulanan fluoridin bebeğin dişlerine katkısı bulunmamaktadır.


Doğum sonrası ilk 6 ay süt ve mamadan alınan flor yeterli olmakla birlikte, 6 ay – 12 yaş arası dönemde ilave Fluorid verilmesi uygundur.


Çocukluk ve gençlik döneminde uygulanan rutin topikal fluoridin haricinde, yetişkinlerde de kalsifikasyon bozukluğu durumlarında uygulanabilmektedir.