ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99

KANAL TEDAVİLİ DİŞTE AĞRI – KANAL TEDAVİSİNDE BAŞARI

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Endodontik tedavi, dişin pulpa dokusunda ve periapikal dokularda (kök çevresinde bulunan dokular ) görülen patolojiyi ortadan kaldırmayı hedefleyen bir uygulamadır.

Endodontik tedavi, artık kaybedildiği düşünülen dişin kurtarılmasıyla daha uzun süre ağızda tutulmasına olanak sağlar. Dişin tedaviye uygunluğu kadar hekimin klinik becerisi ve kullanılan enstrümanların kalitesi de önemlidir. Bu koşullar sağlandığında çoğu tedavi başarıya ulaşacaktır.

Ancak bazen klinik ve radyografik değerlendirme sonucu başarılı olduğu düşünülen dişlerde dahi tekrar inflamasyon ve buna bağlı olarak ağrı görülebilmektedir. Burada etken, kök kanalı içerisinde bulunan ve günümüz teknolojilerinin çaresiz kaldığı bazı mikroorganizmalardır (e. Faecalis, c. Albicans gibi ).

Kanal tedavisinin başarılı ve doğru yapıldığından emin olunmasına rağmen semptom ve bulguların devam etmesiyle karakterize bu duruma inatçı apikal periodontitis denir.

İnatçı apikal periodontitiste farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Diş çekimi ve bunu takiben implant uygulanması, apikal rezeksiyon (kök ucunun kesilerek iltihabın temizlenmesi ), hemisection (iltihaplı kökün dişten ayrılıp alınması ), retreatment (kanal tedavisinin yenilenmesi) bu durumda uygulanabilmektedir.