ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99

KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ NEDİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Ağız ortamına ilk kez yaklaşık 6 yaşında, karışık dişlenme döneminde süren azı dişler çürüğe oldukça dirençsizdir. Gerek diş yapısının mineralizasyonunun tamamlanmaması, gerekse çiğneyici yüzeylerdeki derin oluklar çürüğe karşı dayanıklılıkta engelleyici rol oynar. Modern diş hekimliği uygulamaları çürük oluşmadan önceki koruyucu ve çürüğü durdurucu uygulamaların önemini vurgular. Bu amaçla yapılan flor ve fissür sealant uygulaması en büyük yardımcımızdır. Koruyucu uygulamalar acısız ve zahmetsiz olması nedeniyle çocukların diş hekimiyle tanışma seansında korku ve endişe oluşturmaz, daha sonra yapılacak kapsamlı tedavileri (dolgu, kanal tedavisi, protetik uygulamalar) 

 

Fissür Sealant Uygulaması Nedir ve Ne Amaçla Yapılır?

Diğer adıyla fissür örtücüler, daimi büyük ve küçük azı dişlerin girintili çıkıntılı yüzeylerine uygulanır. Akıcı bir dolgu olan fissür sealant oluklara iyice nüfuz eder; böylece bu pürüzlü yüzeylerde gıda birikimini ve dolaylı olarak çürük oluşumunu önler. Süren tüm daimi azı dişlere uygulanması ve 6 ayda bir hekim tarafından kontrolü önerilir.

 

Flor uygulaması nedir?

Çürük önleyici, durdurucu ve hassasiyet giderici bir mineral olan flor, diş yüzeylerine diş hekiminiz tarafından küçük bir fırça yardımıyla uygulanır. Kısa süren ve kesinlikle acısız bu yöntem sonucunda mineral diş yüzeyiyle kuvvetli bir bağ oluşturur, çürüğe karşı direnç sağlanır. Flor uygulamasının 3 yaşından itibaren 6 aylık dönemlerle uygulanması önerilir.

 

                                                                                                          Dt. Ezgi Sıla Soyluoğlu