ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99

DİŞ ÇÜRÜĞÜ NEDİR? NASIL ÖNLENİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Diş mine, sement ve dentin dediğimiz sert tabakalardan oluşur. Bakterilerin ağız içinde ürettikleri asit nedeniyle bu tabakalarda aşınmalar oluşur. Aşınmalar zamanla derinleşerek çürük dediğimiz sorunu oluşturmaktadır.

 

 Çürük oluşumuna sebep olan etkenlerin başında plak oluşumu gelir. Plak: ağızda bulunan çeşitli bakterilerin, yeterli ağız bakım hijyeni gösterilmediğinde ağızda tutunacak uygun ortam bulmasıyla oluşur. Bu bakteriler oluşan plak içinde çoğalır ve plak üzerinde bulunan besinlerle beslenirler. Bakterilerin besinleri parçalaması sonucu ağızda asit oluşur.  Plak ağızda olduğu müddetçe asit oluşumu devam eder ve dişlerde meydana gelen aşınma artar. Gözle görülecek boyutta çürüklere sebep olur.  Özellikle şekerli ve unlu gıdalar bakterilerin asit üretimini arttırır. Bundan dolayı hastalar şekerli ve unlu gıda tüketimini azaltabilmeli veya bu gıdaları öğün arasında değil öğün ile birlikte tüketebilmelidir.

 

Diş çürüğünün belirtileri çoğu zaman aynı olmaz ve hasta tarafından fark edilmeyebilir. Çürük ilerlediğinde hasta da sıcak soğuk hassasiyeti ve şekerli içeceklere karşı dişte sızlama, ağrı şikâyeti başlar. Bu aşamaya gelinmeden önce mutlaka diş hekimine 6 ayda bir muayene olunmalıdır. Diş çürüğünü önlemek için sabah kahvaltısından sonra ve akşam yatmadan önce dişlerin fırçalanması gerekir. Ara yüz fırçaları ve diş ipi kullanımı ile de çürüğün önüne geçilebilir. Fırçalamada; besin artıkları ara yüzlerde ve çiğneyici yüzeylerde biriktiğinden en çok bu gölgelere özen gösterilmelidir. Hastaların diş fırçalarını 3 ayda bir değiştirmeleri ve florür içeren macun kullanmaları önerilir. Bu önlemler ile önüne geçilemeyen çürük vakalarında hastaların diş hekimlerine başvurup çürük için tedavi olmaları gerekmektedir.