ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99

KANAL TEDAVİSİ ENDİKASYONLARI

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Kanal tedavisi, dişin pulpa kısmında iyileştirilemez bir iltihap oluşması durumunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisinde yapılan işlem dişin damar ve sinirlerinin bulunduğu pulpanın alınmasıdır. Eğer iltihap sadece kanal içerisindeki pulpayı etkilemişse diş büyük ihtimalle sağlıklıdır ve canlıdır. Eper dişin apeksini etkilemiş ise diş büyük bir ihtimalle canlılığını kaybetmiştir. Tedavi genel hatlarıyla ağrısız bir yöntem olmakla beraber, dişin akut dönemlerinde tedavi yapılması durumunda ağrı ile karşılaşılabilir. Her tedavi yönteminde olduğu gibi kanal tedavisinde de bazı endikasyonlar görülmektedir. Bu endikasyonlara yazımızın ilerleyen bölümünde yer vereceğiz.

Kanal tedavisi, bir dişin tedavisi için en son tercih edilen yöntem olmalıdır. Çünkü kanal tedavisinde dişi kurtarmak gibi bir amaç bulunmamaktadır. Kanal tedavisindeki amaç dişi kişiye ağrı vermeyecek biçimde tedavi etmektir. Yani etkisi bir ağrı kesici ile benzerlik gösterir. Peki, kanal tedavisinin endikasyonları nelerdir?

Kanal tedavisinin endikasyonlarını daha iyi anlatabilmek için maddeler halinde yazmak daha uygun olacaktır.

1) Dişte bir problem olduğunu en kolay anlatan belirti dişin renginin değişmesidir. Normal dişlerden farklı bir renge sahip olan dişlerde bir sorun olduğu düşünülmeli ve ihmal edilmeyerek gerekli kontroller yaptırılmalıdır.

2) Soğuk ve sıcağa hassaslık. Dişlerimizle çeşitli katı ve sıvı besinleri tüketiriz. Ancak bunlar bazen çok soğuk besinler olurken bazen çok sıcak besinler olabilmektedir. Bu soğuk ve sıcak gıdaları yerken dişlerimizden bir acı veya acıya yakın bir his duymamız bir sorunu işaret edebilir. İhmal edilmemesi gereken soğuk sıcak hassaslığı tedavinin erken başlaması için kullanılabilecek bir belirtidir.

3) Gece oluşan ağrı. Gece saatlerinde dişte hiçbir sebep yokken başlayan ağrılar bir sorunun habercisi olabilir. Bu ağrılar geleneksel yöntemlerle veya ağrı kesicilerle dindirilse de problem çözülmediği sürece tekrarlayacaktır. Böyle ağrıların oluşması durumunda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

4) Yüzde oluşan şişlik. Yüzünüzde apse nedeniyle bir şişlik oluşuyorsa dişinizde bir sorun olduğu anlamına gelebilir. İhmal etmeden bir diş hekimine başvurarak sorunu tespit etmeli ve tedaviye başlamalısınız.

Yukarıda saydığımız belirtiler, pulpa dokusu problemlerini gösteren en önemli klinik belirtilerdir. Bu belirtiler ihmal edilmemeli ve diş doktoru tarafından kesinlikle kontrol edilmelidir. Bu gibi kanal tedavisi endikasyonları vücudumuzun bizlere gönderdiği birer mesaj gibidir.