ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99

SÜT DİŞİ KAYIPLARINDA YER TUTUCUNUN ÖNEMİ

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Bebeğinizin ilk dişinin çıkışından itibaren onun ağız ve diş sağlığını korumak ebeveynlere düşer. Yaklaşık olarak altıncı ayda başlayan bu süreç çocuğunuzun ileride sağlıklı dişlere ve düzgün bir çene yapısına sahip olmasına yardımcı olacaktır. Eğer gerekli alışkanlıkları kazandırabilirseniz, ilerleyen zamanlarda çocuğunuz bu konuda neredeyse hiçbir sorun yaşamayacaktır. Çocuğunuzun ilk diş muayenesinde doktorunuz ağız ve diş sağlığı ile ilgili yapmanız gerekenleri size mutlaka anlatacaktır. Bu ziyarette süt dişi kayıplarında yer tutucunun önemi konusunda bilgi almayı da unutmayın.

Bebekler, yaklaşık olarak altıncı aylarında süt dişlerini çıkartmaya başlarlar, süt dişleri yaklaşık 36 aylık oldukları zaman 20 adedi tamamlar ve altı yaşına kadar da ağızdaki yerlerini korurlar. Çocuğunuzun dişleri çürümeden önce önlem almak çok önemlidir. Bunun için çocuğunuzun ilk dişi çıktığı andan itibaren diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için çalışmaya başlayabilirsiniz. Özellikle gece yatmadan önce çocuğunuzun diş fırçalamayı alışkanlık haline getirmesini sağlamalısınız. Eğer bunu başarabilirseniz süt dişi kayıplarında yer tutucunun önemi gibi konular hiçbir zaman kafanızı meşgul etmeyecektir.

Büyük uğraşlar vermenize rağmen çocuğunuz gerekli alışkanlıkları edinemezse ya da diş çürümelerine eğilimi varsa da endişe etmeyin. Tabi ki diş çürümeden önce önlem almak çok daha kolaydır, ancak çocuğunuzun dişi çürürse de dişçiniz sizin için en uygun çözümü mutlaka size sunacaktır. Diş çürümelerinde zamanında müdahale çok önemlidir. Eğer zamanında dolgu yapılmazsa ya da kanal tedavisi gerekli olduğu halde kanal tedavisi yapılmazsa çocuğunuz dişini kaybedecektir. Diş kayıplarında alttan gelen sağlıklı dişin çıkış yerinin kapanmaması gerekir. Eğer süt dişi çürür ve çekilmek zorunda kalırsa yanındaki süt dişleri boşluğu doldurma eğilimine girecektir. Böyle bir durumda alttan gelen kalıcı diş için yer kalmayacaktır ve diş bulabildiği en zayıf yerden eğri ya da biçimsiz bir şekilde çıkacaktır. Bunu sonucunda ise çocuğunuzun ilerleyen yaşlarda diş teli tedavisi görmesine ihtiyaç duyulabilecektir. Çocuğunuzda süt dişi kaybı söz konusuysa pedodontistiniz size süt dişi kayıplarında yer tutucunun önemini mutlaka anlatacaktır. Yer tutucu, çocuğunuzun ağzına göre hazırlanmış, metal ya da plastik malzemeden yapılmış bir aparattır. Bu aparat boş olan dişin yerine konumlandırılır ve böylelikle yanlardaki dişlerin boşluğu kapatması engellenir. Bakımı çok kolay olan bu aparatı kullanırken çocuğunuz sakız çiğnememelidir ya da yapışkan gıda yememelidir, dili ya da parmağıyla yer tutucuyu oynatmamalıdır ve dişlerini düzenli olarak fırçalamayı ihmal etmemelidir. Yer tutucu çocuğunuzun sağlıklı olan kalıcı dişinin kolay ve doğru çıkmasına yardımcı olacaktır.