ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99

AĞIZ İÇİNDE OLUŞAN AFTLARIN SEBEPLERİ

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Aftlar gene olarak, ağız için oluşan ve bazen nedenleri konusunda kesin ve net bir tanımlama yapılamayan yaralardır. Bu yaralar hem psikolojik olarak günlük hayatı etkileyen hem de gerek yemek gerekse de konuşma konforu bakımından zorlu durumlarla karşı karşıya bırakan fiziksel sorunlardır. Bu tip sorunlarla karşılaşanlar ilk olarak bunun sebeplerini öğrenmek isterler.  Ağız içinde oluşan aftların sebepleri çoğu zaman stres veya başka hastalıkların habercisi gibi temellere dayandırılsa da, hiç nedensiz olarak da gelişebilen bu yaralar kişiye oldukça sıkıntılı günler yaşatmaktadır.
 

Aftların Nedenleri

Ağız içinde oluşan aftların sebepleri arasında hemen her konu için ön plana çıkan stres başta gelmektedir. Sık tekrarlamayan ve gelip geçici aftların sebebi için genelde stres tanımlaması yapılsa da, genel aftların dışında birçok durumda daha farklı ve önemli hastalıkların bu aftlara neden olduğu bilinmektedir. Özellikle aft yaralarının bir yılda üç defadan farklı olarak oluşması ya da sık tekrarı kesinlikle stres dışı faktörlerin araştırılmasını gerektirmektedir. Bu faktörler de genellikle ciddi hastalıkların başlangıç veya ilerleyen safhalarının belirtisi şeklindedir. Bu ciddi hastalıklar arasında Behçet hastalığı, kan hastalıları, kolit türleri sayılabilir. Ayrıca çeşitli maddelere örneğin glütene karşı hassasiyeti olan bünyelerde görülebilmektedir. Bazı alışkanlıkların vitamin eksikliğine yol açması ya da yetersiz vitamin alımı bu tip yaraları tetikleyici rol oynamaktadır. Bu nedenle çıkan aftları mutlaka ciddiye almak ve nedenleri konusunda uzman hekime danışmak son derece önemlidir. İlk çıktığında bile bu konuda hassas davranış sergilemek belki de ciddi bir hastalığın önüne geçme fırsatı sağlayacaktır.
 

Aft Tedavileri ve Korunma

Aft tedavisi konusunda ağız gargaraları ve vitamin takviyeleri genel öneriler arasında yer almaktadır. Ancak aftı tetikleyen durumlardan uzak kalmak en etkili korunma, tedavi yoludur. Ağız içinde oluşan aftların sebepleri arasında yer alan kötü alışkanlıkların terk edilmesi ve beslenme konusundaki özellikle fiziksel olarak ağız yapısını tahriş eden gıdaların sıklıkla tüketilmesinden vazgeçilmesi en etkili korunma yollarının başında gelir. Tedavi için kullanılacak her türlü ürün için mutlaka hekim tavsiyesi ve kontrolü unutulmamalıdır.