ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99

DİŞ TEDAVİSİNDE BİR İLERİ CERRAHİ YÖNTEMİ; APİKAL REZEKSİYON

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Diş tedavisi yöntemleri arasında ileri cerrahi tekniği olarak uygulanan apikal rezeksiyon, diş kökünde meydana gelen kist veya enfeksiyon nedeniyle, operasyonla bu kist veya enfeksiyonun diş kökünün yarısından fazla kısmı ile beraber alınmasıdır. Apikal rezeksiyonla dişler ne kadar kullanılır, operasyon sonrasında başka bir tedavi gerekecek mi soruları, hastaların kafasını meşgul eden sorulardır. 

 

APİKAL REZEKSİYON HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?

Diş kökünde meydana gelen kist veya enfeksiyon, genellikle kanal tedavisinin başarısız olduğu durumlarda ortaya çıkar. En sık rastlanan başarısızlık sebepleri; kök ucundan kanal dolgusunun taşması ve kök kanalının başka yan dallar içermesidir. Antibiyotik tedavisi bu aşamada uygulanamaz çünkü enfeksiyonu oluşturan sebep ortadan kalkmamıştır. Dolayısıyla dişe cerrahi yollarla müdahale edilmesi gerekir.

 

APİKAL REZEKSİYON TEDAVİSİ YERİNE DİŞ ÇEKİLMELİ Mİ?

Dişi çekmek yerine kurtarmak amacıyla, apikal rezeksiyon uygulanır.    Bunun dışında travma sonucu diş kökünün küçük bir kısmının kırılmasında da, eğer sağlam diş kurtarılabilecekse ve kanal tedavisinin uygulanamayacağı hastalarda direkt apikal rezeksiyon uygulanabilir. Ancak bu tedavide önemli olan diş kökünün uzunluğudur. Eğer diş kökü normalden kısaysa, enfeksiyon veya kist ile birlikte kökün 1/3 ü de alınacağından, dişi çekmek daha başarılı bir tedavi olabilir. Apikal rezeksiyonda dişlerin 2/3 kısmı kullanılabilir.

 

APİKAL REZEKSİYON NASIL UYGULANIR?

Bu yöntemle genel anestezi altında kök ucu, diş etleri kesilerek tamamen açığa çıkarılır. Kist veya enfeksiyon gibi hasta dokular, kök ucu parçası ile birlikte kesilerek alınır ve kök kanalı temizlenip, tekrar doldurulur. Diş etleri dikilir ve operasyon tamamlanır. Hastanın iyileşme sürecine bağlı olarak geçen süreden sonra diş eti tamamen normal haline döner. Birkaç ay sonra kemikteki boşluk ise, yeni kemikle dolacaktır.

 

Apikal rezeksiyon sonrası sağlam dişin durumu diş hekimi tarafından kontrol edilir. 3. ay, 6. ay, 12. ay ve 24. aylarda röntgen ile bakılır ve kök etrafında yeni kemik oluşumu izlenir. İki yıl içerisinde herhangi bir sıkıntı çıkarmayan dişlerin tedavisi başarılı kabul edilir ve apikal rezeksiyonda dişler ne kadar kullanılır sorusuna yanıt alınmış olur.