ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99

ÇOCUKLARDA DİŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIĞINA KAÇ YAŞINDA BAŞLANMALIDIR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Çocuklar için diş sağlığı alışkanlıkları aslında hep diş fırçalamayla anılsa da, söylenenleri anlama ve yerine getirme dönemlerinin hemen başında hem diş temizliği bakımından hem de ağız sağlığı bakımından yararlı alışkanlıkların kazandırılması ileriki dönemler için oldukça sağlam bir temel olacaktır. Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı kaç yaşında başlanmalıdır sorusu oldukça yaygın olarak sorulan bir sorudur. Ancak bu soruyu doğru, uygun materyallerle diş fırçalama gibi nitelikleri de ekleyerek irdelemek en doğru davranış biçimi olacaktır.
 

Çocuklar ve Diş Temizliği

Bir bebek için dişin varlığı ve hayatına girmesi bazen oldukça sancılı süreçler ile olmaktadır. Ağrı ve sızı ve ateşlenmeler ve akıntılar ile dolu bu sürecin ardından dişleri olduğunu idrak etmeye başladığı dönemlerde mutlaka gerek çiğneme gerek ağzında kalan yemek artıkları konusunda anlayabileceği dil ve tarzda bilgiler verip bazı alışkanlıkları edinmesini sağlamak gerekir. Neticede bu dişlerinin genel olarak 12 yıla yaklaşacak bir süre ile ağızda kalacağı varsayılmaktadır. Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı kaç yaşında başlanmalıdır sorularının en önemli nedenlerinden biri de bu dişlerin sağlıklı bakımı ve hedeflenen süre kadar korunmasının önünün açılmasıdır. Zir erken yaşlarda diş fırçalamaya çalışmak ve bunu yanlış uygulamak farklı sorunlara yol açabilir. Geç başlamak ya da düzensiz fırçalamak ise genel sorunların ana sebebidir. Dişlerin temizlenmesi ve kontrolü anne baba tarafından çok küçük yaşlardan itibaren başlasa da diş fırçası diş temizliği uygulamaları için 2,5 - 3 yaş aralığı uygundur. Okul çağına hatta anaokulu öncesine kadar sadece fırçalama hareketinin öğretilmesi bile son derece yarar sağlayacaktır. Anaokulu evresi ile birlikte gerek diş fırçalama tekniklerinin öğretilmesi gerekse de bu malzemelerin fiili kullanımının doğru şekilde öğrenilmesi gelecek için önem taşır.
 

Dikkat

Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı kaç yaşında başlanmalıdır sorusuna 3 yaş civarında aile kontrolü, anaokulu evresiyle birlikte hem eğitim hem pratik kontrolü ile sürdürülmelidir cevabı rahatlıkla verilebilir. Kullanılacak fırça ve macunun kesinlikle yaş aralığına uygun olması ve öğretilecek fırçalama tekniğinin tüm dişlerin fırçalanması ve yüzeysel temizlikle sınırlı olmaması gerekir.