ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99

DİŞ ETİ İLTİHAPLANMASINDA YAPILMASI GEREKEN TEDAVİLER NELERDİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Diş eti iltihaplanmasında öncelikle sorunun ne olduğu tespit edilmeli, daha sonra da nasıl ortaya çıktığı belirlenmelidir. Bu iltihaplanma hem diş eti dokularında hem de dişi çevreleyen kemiklerde meydana gelebilmektedir.  Dişler sadece dışarıdan görünenlerden ibaret değildir. Bir de dişlerin çene kemiğine gömülü olan ve kök olarak adlandırılan bölümleri vardır. Diş eti iltihaplanmaları da işte bu görünen kısımlar dışında köklerde de meydana gelebilmektedir ki bu kısımlar görünmediğinden iltihaplanmanın olması tehlike arz edebilmektedir.  Zaten iltihaplanma oluşmuşsa bu durum diş etlerinde gözlenemeyecek ve köklerdeki iltihaplanma süreç içerisinde diş kemiklerine yayılarak dişlerin sallanıp düşmesine neden olacaktır. Elbette her hastalıkta olduğu gibi diş eti iltihaplanmasında yapılması gereken tedaviler mevcuttur.

 

Diş Eti İltihabı Belirtileri

Nedense pek fazla önemsenmeyen bu sağlık sorunu ilerleyen zamanlarda büyük sorunlara yol açabilmekte, diş eti çekilmelerinin yaşanması sonucu diş kayıpları olabilmekte ve ağız sağlığı ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kalabilmektedir. Diş eti iltihaplanmasında ağızda oluşan ağır koku, kırmızı ve şiş diş etleri, ağızdaki fena tat, zamanla yerinden oynayan ve çarpıklaşan dişler en sık görülen belirtiler olup acilen müdahaleyi ve diş eti iltihaplanmasında yapılması gereken tedaviler uygulanmasını gerektirmektedir.

 

Diş Eti İltihaplanmasında Yapılması Gerekenler

Bunun için yapılması gereken ilk şey diş ağrısı veya sızısının başladığı andan itibaren önemsenmesi ve ciddiye alınarak acil müdahalede bulunulmasıdır. Bir hekime başvurarak sorurunun tespiti halinde ve hekimin yönergeleri doğrultusunda iltihaplanmaya neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Diş taşları ve plaklar diş eti iltihaplanmasına neden olabilmektedir. Hekim tarafından diş eti iltihaplanmasında yapılması gereken tedaviler uygulanmaya başlar ve bu diş taşları ile plaklar hemen temizlenir, sonrasında diş taşı ve plak oluşumunu engellemek için gerekli bakıma devam edilir. Tabi burada önemli olan erken müdahaledir. Bu doğrultuda diş temizliği yapılarak diş etleri sağlıklı bir yapıya kavuşturulmaktadır ve dişlerin yeni sürece uyum sağlaması için düzenli hekim kontrolü ile uygun tedaviye devam şarttır. Diş taşı ve plak oluşumunu engellemenin tek yolu ise ağız bakımı ve temizliğini düzenli yapmaktan geçmektedir.