ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99

ORTODONTİK TEDAVİYE HANGİ YAŞTA BAŞLANMALIDIR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Ortodontik tedavi, çarpık ve seyrek dişler problemleri için uygulanan bir tedavi yöntemi olup dişlere tel takılması ile çarpıklık ve seyrekliklerin giderilmesine dayanan bir yöntemdir. Bu yöntem için belirlenen uygun yaş aralığı 9-14’tür ancak son dönemlerde yetişkinlerde de bu yöntemin uygulandığı gözlemlenmeye başlamıştır. Daha çok çocukluk dönemlerinde uygulanan bu tedavi, üst üste binmiş dişlerinin görüntüsünden rahatsız olan ve dişlerini inci gibi yan yana dizili görmek isteyen yetişkinlere de artık uygulanmaktadır. Ortodontik tedaviye hangi yaşata başlanmalıdır sorusuna aslında tam olarak bir yaş aralığı olsa da her dönemde bu tedaviye başlanabileceğini söylemek hiç de yanlış olamayacaktır.

 

Ortodontik Tedavide En Sık Hangi Sorunlarla Karşılaşılmaktadır?

Ortodontik tedavi için en fazla çarpıklıklardan dolayı tedavi başvuruları yapılmaktadır.  Çarpıklıkların nedeni ise dişler ile çene kemiği arasındaki uyumun bozulmasından dolayı dişlerin ya üst üste binmesine neden olmaktadır ya da dişlerin ağız dışına kadar çıkmasına sebep olmaktadır. Buna neden olan temel faktör ise genetik bir aktarımı söz konusudur.

 

Ortodontik Tedaviye Yetişkinlerde Başvurma Nedenleri Nelerdir?

Daha çok estetik kaygı ile bu tedaviye başvuran yetişkinler, bazen doğuştan oluşan çarpıklıklar sebebiyle bazen de diş kaybın ya da diş eti hastalıkları sonucu oluşan kaymalardan dolayı ortodontik tedaviye başvurmaktadır. Tabi burada devreye Ortodontik tedaviye hangi yaşata başlanmalıdır sorusu girmektedir ve en uygun aralık da 9-14 yaşlar arasındaki ergenlik dönemidir.

 

 

Ortodontik Tedavi İçin Bir Yaş Aralığı veya Sınır Var mıdır?

Ortodontik tedaviye hangi yaşata başlanmalıdır sorusuna uzmanlar tarafından en uygun yaş aralığının 9-14 olduğu söylenmektedir. Ergenliğe rastlayan bu dönemde, çocuğun fiziksel gelişimindeki hıza bağlı olarak dişlerindeki çarpıklıklar da aynı hızla gelişmektedir. Tabi, tedavinin bu dönemde uygulanması sonucu gerekli iyileşmeler de bu dönemde aynı hızla olacak ve tedaviden en verimli sonuç bu dönemde elde edilecektir. Ortodontik tedavi sırasında diş ve diş etleri arasındaki yumuşak dokudan oluşan liflere teller sayesinde baskı yapılarak dişlerin diş etine düzenli olarak sıralanması sağlanmaktadır. Çocuklarda bu doku tedaviye daha hızlı yanıt verdiğinden daha verimli sonuç alınabilmektedir. Ancak daha ileri yaşlardakiler için de aynı yöntemle tedavi uygulamak mümkündür. Yetişkinlerdeki tedavi sonuca geç ulaşılması bakımından farklılık arz etmektedir.