ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99

HAMİLELİKTE OLUŞAN DİŞ APSESİNİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Hamilelik döneminde hanımların en çok korktuğu rahatsızlıklardan biride diş sağlığındaki bozukluklardır. Hormonsal değişiklikler, bu dönemlerde yeme ve içme alışkanlıkların artması gibi sebeplerden ötürü diş apsesi dediğimiz olay maalesef gerçekleşebilmektedir.
 

Hamilelik döneminde yeme ve içme potansiyeli konusundaki fark edilebilir bir artış nedeniyle ağız çalkalama, diş ipi kullanma, dişleri fırçalama ve daha sık diş taşı temizletme gibi konulara dikkat etmek, ağırlık vermek gerekmektedir. Bu duruma dikkat ettiğiniz sürece diş apsesi ya da diş rahatsızlıklarından bir adım daha uzak durabilmeniz mümkündür. Ancak diş apsesinin tek nedeni bu olmamakla birlikte hormonsal değişikliklerinde, hamilelikle birlikte vücudunuzda ödem oluşmasının daha elverişli olması nedeniyle diş apsesi oluşabilmektedir. Ağız temizliğine yeterli önemi gösterdiğiniz halde diş apsesinden şikâyetçiyseniz doktorunuzdan randevu alabilirsiniz. İçinizi rahat ettirmek istiyorsanız, diş doktoruna başvurmadan önce doğum kontrol doktorunuza sorabilirsiniz; ancak gönül rahatlığıyla söylemek gerekirse diş doktorundan gebelik süresinde bebeğinize zarar vermeyeceğini bilerek randevu alabilirsiniz. Diş doktorunuza hamile olduğunuzu belirttiğiniz takdirde, sizin için kullanacağı ilaçları bu durumu dikkate alarak seçebilir. Ancak kronik bir diş rahatsızlığınız yoksa ve diş tedavisin doğum sonrasına atmak istiyorsanız da, gebelik süreciniz boyunca ağrıyı azaltmanızı sağlayacak birçok yöntem bulunmaktadır. İki karanfili ya da karanfil yağına batırdığınız pamuğu ağrıyan dişin üzerine koyarak acısını biraz daha indirebilirsiniz. Ayrıca tuzlu suyla yapacağınız gargara işinizi kolaylaştıracaktır. Ancak tüm bunları yapmadan önce ve diş apsesi rahatsızlığına kapılmadan önce diş doktoruna başvurun. Daha öncesinde diş sağlığına gerekli önemi verin ve diş doktoruna görünün. Diş apsesi durumundan mustaripseniz diş doktorunuza başvurun, hamile olduğunuzu belirtin ve uygulanacak tedaviyi öğrenin. Eğer tercihiniz üzere tedaviyi doğum sonrasına bırakmak istiyorsanız bunu doktorunuza bildirin ve sorun olup olmayacağını sorun. Eğer tedaviyi sonraya bırakmakta bir sakınca görmüyorsa yukarıda bahsettiğimiz seçenekleri kullanarak geçici tedavi edebilirsiniz. Diş apsesi tedavisini diğer hastalıklarda da olduğu gibi ertelememelisiniz.
 

Çevrenizde duyduğunuz hamilelik döneminde diş rahatsızlıklarında tedavi sürecine girilmemesi gerektiğini duyuyor olabilirsiniz. Ancak bu kulaktan dolma bilgiler tamamen yanlıştır ve diş rahatsızlığınız zamanında tedavi edilmezse daha ciddi problemlere yol açabilmektedir. Diş apsesi kendini enfeksiyona kadar çevirebilmektedir, bu da sizler için hiç de hoş olmayan bir süreç demektir. Lokal anestezi yöntemiyle tedavi edileceğinizden bebeğinize hiçbir zararın gelmeyeceğini söyleyebiliriz. Ayrıca tedavi süresince kullanacağınız antibiyotikler, ilaçlar bebeğinize zarar vermeyecek cinsten olacaktır. Doktorunuza bu konuda başvurduğunuz takdirde sizlere bebeğe zarar vermeyen ilaçları iletme konusunda yardımcı olacaktır.