DİŞ HEKİMLİĞİNDE BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Bilindiği üzere teknolojinin de gelişmesiyle tıpta gözle görülür bir ilerleme kaydedildi. Özellikle tomografi makineleri tıpın hangi bölümünde olursa olsun çok kullanışlı araçlar haline geldi. Peki ya diş hekimliğinde bilgisayarlı tomografinin kullanım alanları nelerdir?

 

BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ NEDİR?

Tomografi makineleri tıpın her alanında kullanılıyor. Bu alet vücudumuzun değişik bölgelerinin kesitler halinde görüntülenmesini sağlıyor. Tomografi makineleri sayesinde organlar gözle görülür hale geliyor ve hastalıkların görülmesine, teşhisin konmasına yardımcı oluyor. Kullanımı kesinlikle çok basit bir makine. Hasta hareketsiz yatarken mekanizmanın ortasındaki yatak gibi şey ileri giderek hastanın neresi gerekiyorsa orasını görüntülüyor. Herhangi bir iğne ya da ilaç genellikle kullanılmıyor ve herhangi bir acı hissi oluşmuyor. Hastalardan gelen bazı şikayetler ise hareketsiz durmanın zorluğu veya makinenin içindeyken duyduğu sesler gibi basit şeyler.

 

DİŞ HEKİMLİĞİNDE BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİNİN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

2 boyutlu röntgenlerin detaylı bilgi vermemesi sonucu kullanılmaya başlanan bilgisayarlı tomografiler artık büyük bir ihtiyaç haline geldi. Artık diş hekimleri bilgisayarlı tomografi kullanarak kemik ve yumuşak dokuları 3 boyutlu olarak görebiliyor. Bilgisayarlı tomografi makineleri sayesinde hastaya uygulanacak tedavi geliştiriliyor ve daha yüksel başarı alınmasını sağlıyor.

İmplantın yerleşeceği bölgelerin görülmesi, 20 yaş dişlerinin diş etiyle olan bağlantısının belirlenmesi, gömülü dişlerin çekimi, dejeneratif çene hastalıklarının tanısı ve sinüslerin görüntülenmesi, operasyonlar öncesinde kanalların görülmesi ve belirlenmesi, çenelerde yayılma özelliği gösteren tümörlerin ve kistlerin tanısı, bazı tedaviler öncesinde kemik ölçülerinin belirlenmesinde kullanılıyor.

 

AVANTAJLARI NELERDİR?

Bilgisayarlı tomografi sayesinde görüntüler yapılacak tedavinin belirlenmesi, sürecin kısalması ve tedavi sonunda alınan başarının yüksek olmasını sağlıyor. Aynı zamanda en yoğun kemik yapısının belirlenmesini sağlıyor. En önemli avantajı ise 3 boyutlu görüntüler elde edilebilen bilgisayarlı tomografilerin medikal tomografilere göre hastanın aldığı radyasyonun çok daha düşük olmasıdır.

 

DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

En önemli dezavantajı pahalı olmasıdır. Ne kadar diğer tomografi makinelerinden daha az radyasyon yaysa da yine de radyasyon yüzünden zararlıdır.

 

Siz de diş hekimliğinde bilgisayarlı tomografinin kullanım alanları nelerdir diye düşünen yakınlarınızı bu makaledeki bilgilerle bilgilendirebilirsiniz.