KANAL TEDAVİ SONRASI DOLGU MU? KAPLAMA MI?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Dişiniz ağrıyor ya da kırıldı acilen kanal tedavisine ihtiyacı var. Doktora gideceksiniz ama kafanıza bir soru takıldı. Kanal tedavisi yapılan dişlere dolgu dışında kaplama yapılması gerekli midir? İlk başta şunu söyleyelim, kanal tedavi sonrası ya dolgu yaptırırsınız ya da kaplama, tercih tamamen size bağlı tabi özel durumlarda doktorunuz sizi yönlendirecektir.
 

Kanal tedavisine kısaca değinecek olursak;  Pulpanın, kendini tamir edemeyecek şekilde hasar gördüğü durumlarda uygulanan bir tedavi şeklidir. Pulpa nedir? Derseniz, dişin en iç kısmında bulunan damar sinir paketinden oluşan yumuşak bir tabakadır. Genellikle kırık dişlerde veya derin çürüklerde ki bakteriler pulpanın iltihaplanmasına yol açar. İltihaplı veya hasar görmüş pulpa çıkarılmazsa diş ve çevresindeki dokularda enfeksiyona neden olur ve diş kaybedilir.


Dişe kanal tedavisinin gerektiğini belirten belirtiler
 

  • Isırdığınızda, dokunduğunuzda ağrıyan diş
  • Sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet
  • Etkilenmiş dişin yanında şişme
  • Ağrılı, ağrısız rengi değişmiş diş
  • Kırık diş


Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
 

  • Öncelikle ağrısız ve acısız bir tedavi olması için dişe anestezi yapılır.
  • Daha sonra diş çürüğü temizlenip, dişin özüne ulaşılınca hastalıklı ve yumuşak doku çıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.
  • Seanslar arasında diş iyileşene kadar geçici diş dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. İltihabın üremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kök ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra diş kanal içerisi özel bir diş dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur ve kuron kısmı dolgu, porselen dolgu ya da kuron kaplama yapılarak tekrar kırılmaması ve çürümemesi için restore edilir.
  • Bazı vakalarda bu seanslara hiç gerek olmayıp tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde bitirmek mümkündür.

Kanal tedavisi yapılan dişlere dolgu dışında kaplama yapılması gerekli midir? Diye sorabilirsiniz doktorunuza.


Kanal Tedavisi Uygulanmış Bir Dişin Ömrü Ne Olur?
 

Eğer tekrar diş enfekte olmazsa ve diş çürümesini önleyici tedbirler alınırsa, ömür boyu bu diş dolgusu kullanılabilir. Düzenli diş hekimi kontrollerinizde enfeksiyonun başlangıcını yakalayabilirsiniz. Ayrıca çok iyi bir ağız bakımı ile de dişin tekrar çürümesi önlenmelidir.
 

Kanal tedavisi yapılan dişlere dolgu dışında kaplama yapılması gerekli midir? Sorumuza da kanal tedavisi nasıl yapılır bölümünde açıklık getirmiş oluyoruz. Şu bilgiyi de verelim. Eğer dişte hiç destek duvarı kalmamışsa, kök kanalından destek alacak olan bir post yapılarak üzerine kuron kaplama yapılması gerekir.