Hayatımızda sıkça karşılaştığımız sağlık sorunu olan diş hastalıklarında ortodonti tedavisi günümüzde sıklıkla uygulanmaktadır. Ortodontik tedavi yöntemlerinden birisi ve en sık kullanılan yöntem sabit aparey yöntemidir. Sabit aparey yöntemi dişler üzerine yapılan bantlar ve çeşitli türleri bulunan tellerden oluşur. Fakat sabit apareylerin temizlenmesi ve hijyen sağlanması oldukça zordur. Bu durumlarda gereken önlem alınmadığı takdirde ağız estetiği bozulmakta ve diş minesinde kötü bir tabaka oluşmaktadır. Böyle durumlarda ortodontik tedavi sonrası komplikasyonlar oluşur. Bu komplikasyonlar: Demineralizasyonlar, mine kayıpları, mine çatlakları gibi problemlerdir.
Demineralizasyonlar
Bu hastalık diş çürüğü ve diş üzerinde başlayan mikrobiyal aktivite ile başlayan dişin dentin tabakasını yıkan bir hastalıktır. Bu hastalığın oluşma nedeni uygulanan ortodontik tedavi sonucu diş hijyenini tam sağlayamamaktan kaynaklanır. Hijyen sağlanamadığında diş üzerinde oluşan plak miktarı artar ve buna bağlı olarak diş üzerinde meydana gelen karbonhidrat konsantrasyonu ve bakteri sayısında artış görülür. Bu artışlar sorunu dişte yıkım ve çürüme olayları başlar. Demineralizasyon ortodontik tedavi sonrası komplikasyonların en sık görülen problemidir.
Mine Kayıpları
Ortodontik tedavi sırasında debonding adı verilen bir işlem vardır. Bu işlem diş yüzeyinin temizlenip mümkün olduğunca tedaviye hazır konuma getirmek restore etmektir. Bu işlem sırasında uygulanan teknik ve uygulanış biçimi oldukça önemlidir. Eğer debonding dikkatsiz bir şekilde ve kötü bir teknikle uygulanırsa zaman kaybına ve diş minesinin zarar görmesine neden olur. Yine uygulanan ortodontik tedavi sona erdikten sonra dişe uygulanan bant ve yapıştırıcının temizlenmesi sırasında azda olsa bir diş minesi kaybı söz konusudur.
Mine Çatlakları
Minede yarık çizgiler şeklinde oluşan çatlaklar çok sıklıkla görülür fakat muayene sırasında gözden kaçma olanağı çok fazladır. Diş minesinde meydana gelen bu çatlaklar ani ısı değişimi ve dişe uygulanan baskı sonucunda oluşurlar. Ortodontik tedavi sonrası dişe uygulanan teller ve yapıştırıcılar sökülürken dişe gereğinden fazla uygulanan baskı diş minesinde çatlama meydana getirebilir.
Yazımızda incelendiği gibi ortodontik tedavi sonrası komplikasyonların birçok etkisi vardır. Bunların erken teşhisi ve tedavi sırasında uygulanan adımların dikkatle ve büyük bir hassasiyetle uygulanması bu komplikasyonların azalması ve giderilmesinde önemli bir rol oynar. Bu hassasiyetin dışında bu tedavinin uygulandığı kişinin kişisel bakımı diş temizliği ve tutumu bu problemlerin önüne geçmekte önemli bir faktördür.