SÜT DİŞİ TEDAVİSİNDE YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Günümüzde bilgiye ulaşmak çok. Veliler de çocukları söz konusu olduğunda bilgiye erişerek daha bilinçli hale geldiler. Örneğin çocuklarını çok küçük yaşta diş hekimleri ile tanıştıran veliler oldukça çok. Ama ne yazık ki bu şekilde hareket etmeyen ebeveynler de mevcut. Bu ebeveynler çocuklarını diş doktoruna götürmüyorlar. Hatta çocuklarının diş ağrısı olduğunda “Nasılsa bu süt dişi, dökülecek.” diye düşünebiliyorlar. Unutulmaması gereken süt dişleri dökülür dökülmez yerine yenilerinin gelmeyeceğidir. Bu yüzden süt dişlerine de iyi bakılması gerekmektedir. Sorunlu dişler daha çocuk yaştayken sorunu çözülürse bu daha yerinde olur. Süt dişi tedavisinde yapılması gerekenler nelerdir ebeveynler bunu bilmelidir.
 

  • Süt dişi nedir?

Çocuğun doğumundan altı ay sonra çıkmaya başlayan dişlerdir.

  • Süt dişleri kaç tanedir?

Süt dişleri altta on, üstte on olmak üzere toplamda 20 tanedir.

  • Süt dişleri ne zaman değişir?

Süt dişleri yedi yaşından itibaren değişmeye başlar.

  • Alınması gereken koruyucu önlemler
     

Süt dişi tedavisinde yapılması gerekenler nelerdir diye sorulduğunda verilecek ilk cevap koruyucu önlemlerin alınması gerektiğidir. Çocukların diş sağlığı ile ilgili ebeveynin ilk bilmesi gereken şey diş çürüğü fark ettiği an hemen diş hekimine gidilmesi gerektiğidir. Süt dişi nasıl dökülecek şeklinde yaklaşılmaması gerektiğini belirtmiştik. Bu doktor ziyareti sayesinde çocuğun dişinin çürüğünün ilerlemesi durdurulabilir. Süt dişinin altında kalıcı dişin tomurcuğu bulunur. Eğer çürük ilerlerse bu tomurcuğa zarar verebilir. Ayrıca çürük zaman içinde iltihaplanmaya da yol açabilir. Çürüğün tedavisi yapılmazsa diğer dişlere de sıçrama yapacaktır. Çene kemiğinin içinde kalan bu tomurcuk zamanı gelince rahat bir şekilde çıkabileceği yer bulamayacağından başka bir yerden sürebilir veya gömülü kalabilir. Süt dişleri sırası ile zamana geldiğinde kökünün erimesi suretiyle düşerler. Böyle yerlerine kalıcı dişler gelir. Çürük varsa bu doğal işleyiş bozulur. Çocuk çürüğün olduğu taraflar çiğneme yapamaz. Bu da tek taraflı çiğnemeyi alışkanlık haline getirmesine sebep olur.
 

  • Çürüyen süt dişinin tedavisi

Süt dişi tedavisinde yapılması gerekenler nelerdir sorusuna verilebilecek bir başka cevap da çürüyen süt dişinin tedavisinin yapılmasıdır. Sağlıklı dişlere sahip olmanın yolu daha çocukluk yaşından itibaren kişilerin diş doktoruna düzenli olarak gitmesinden geçmektedir.