İMPLANTLARIN İYİLEŞME SÜRELERİ NE KADARDIR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

İlerleyen teknoloji sayesinde yaşanan diş kayıpları tedavisinde neredeyse gerçeğe yakın sonuçlar elde edilmektedir. İmplant tedavisi ile kısmen ya da tamamen yaşanan diş kayıplarına müdahale edilmekte, bu tedavi sonrası bireyler gerçek dişlerine yakın yeni dişlere sahip olabilmektedir. İmplant tedavisi yalnızca diş kayıpları için değil, diş eti dibindeki kemiklere bağlı olarak oluşan tahribat sonrası ya da yaşlılığa bağlı olarak çene kemiğindeki hasarlardan kaynaklanan diş kayıplarına da uygulanmaktadır. Bu tedavide ilk olarak çene kemiği için tedavi uygulanmakta ve hazırlanan protezin ağza yerleştirilmesi sonrasında protezin çene kemiği ile kaynaşması sağlanmaktadır. Tabi yerleştirme işlemi için hastanın ağız içi genişliğine, ağız içinde uygulanma şansına göre bir yerleştirme yapılır. Yerleştirme işlemi yaklaşık 10 dakika sürmektedir ancak çene yapısı dar olan kişilerde birkaç saati bulabilmektedir. Sonrasında, uygulanan protez tabanın kemikleşmesi beklenir ki bu süreç sorunsuz bir şekilde tedaviye devam edilebilmesi için aşağı yukarı 3-8 ay arasındadır. Peki, uygulama süresi uzun olan implantların iyileşme süreleri ne kadardır? İyileşme süresi de neredeyse 6 ayı bulmaktadır.

 

İmplantların İyileşme Süresi

İmplant tedavisinin süresini tamamen hastanın durumu belirlemektedir ve her hasta için yapılan uygulama farklılık göstermektedir. Peki, bu sabır isteyen süreçte implantların iyileşme süreleri ne kadardır? İmplant sonrası iyileşme süreci de yine hastanın durumuna göre farklılıklar gösterebilmekte, buna bağlı olarak da iyileşme sürece aşağı yukarı 6 hafta ile 6 ay arasında değişen bir süreç gözlenmektedir. Bu süreçte diş kökü olması için yerleştirilen yapay çene kemiği ve kemiğe yerleştirilen protez dişlerin kemiklerle kaynaşmış olması, ayrıca gerçeğe yakın bir sonuç elde edilmesi çok önem arz etmektedir.  

 

İmplantların İyileşme Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

İmplantların iyileşme süreleri ne kadardır sorusuna yanıt aldığımıza göre bu süreçte neler yapılacağını bilmek de önemlidir. 6 hafta ile 6 ay arasında değişen iyileşme sürecinde belli periyotlarla hekimin münasip görmesi doğrultusunda kontroller yapılmaktadır ve doktorun da gözetimiyle röntgen filmi çekilmektedir. Diş kökleri ile ilgili takip amacı ile yapılan bu röntgen sonrasında doktor kök durumunu yakından takip ederek yönergelerde bulunmaktadır. Tabi birde implantın iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Uygulamanın başlaması ile iyileşmenin gerçekleşmesi arasında neredeyse 9 aylık bir süreç vardır. Bu süreçte hastanın doktor yönergesi ile belirlediği kontrollere mutlaka girmesi gerekir. Hasta için zor ve sıkıntılı olan bu süreçte hastanın protez dişlere zararı dokunacak tüm olumsuzluklardan uzak durması, doktorun yasakladığı şeyleri yerine getirmesi, ağız bölgesini darbelerden koruması, fazla sert olan ya da katı olan besinlerden uzaklaşması, çok soğuk ya da çok sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durması gerekmektedir.