Tek veya birden fazla diş kaybında, ağızda oluşan boşlukları doldurabilmek için diş hekimliğinde uygulanan bir kaç tedavi yöntemi vardır. Bunlardan sıklıkla uygulanan köprü veya sabit protez tedavisi, kayıp diş veya dişlerin yanlarında bulunan komşu dişlerden destek alınarak boşluğun kapatılmasıdır. Köprü kesiminde dişler zarar görür mü sorusu, bu tedavide diş hekimlerinin sıklıkla karşılaştığı bir sorudur.
DİŞ TEDAVİSİNDE KÖPRÜ NEDEN GEREKLİDİR?
Öncelikle diş kaybının yerine yeni diş yapılması, ağız ve diş sağlığınız açısından önemlidir. Bir veya birkaç diş kaybedildiğinde eğer boşluk kapatılmazsa diğer dişler kayarak bu boşluğu doldurmaya çalışırlar. Yine alt veya üst çenede tam karşısında bulunan diş, boşluğa doğru uzar. Bu değişimler de, dişte ve diş etlerinde gerilmelere ve çekilmelere neden olur, kemiklerde bozulma meydana gelir ve sonuçta diş çürür. Bunun dışında kayıp dişin doldurulması estetik açıdan önemlidir. Çene yapısının korunarak dudak ve yanaklarda boşluk oluşmasını engeller, konuşmanın bozulmasını önler. Tek taraflı çiğnemek ise her zaman çenenizin o bölümüne gereksiz basınç binmesine neden olur.
KÖPRÜ NASIL YAPILIR?
Köprü veya sabit protez, kayıp diş veya dişlerin olduğu boşluğun sağında ve solunda bulunan sağlam dişlerden destek alınarak yapıştırılır. Yapıştırılan bu yeni diş, doğal dişlerin üzerine hazırlanan kuronlara tutturulur. Köprüler, altın veya kıymetli olmayan maden alaşımlar, porselen veya bu malzemelerin karışımından oluşabilir.
KÖPRÜ KESİMİNDE DİŞLER ZARAR GÖRÜR MÜ?
Köprü yapılırken komşu dişler kesilerek küçültülür. Yani köprü kesiminde dişler zarar görür mü sorusuna cevap evet olacaktır. Ancak bunu zarar olarak nitelemek yanlış olur. Çünkü boş kalan dişiniz, ağzınıza ve diş yapınıza daha fazla zarar verecektir.
KÖPRÜDEN SONRA DİŞLERİ KORUMAK İÇİN NE YAPILMALI?
Ağızda bulunan bütün dişler gibi, köprü yapılmış dişleriniz de özel bir bakım ister. Dişlerinizi günde en az 2 kez fırçalamanız, özellikle köprünün etrafını, sağlam diş ile bağlı olan bölgelerini ve altını çok iyi temizlemek gerekir. Diş ipi ve özel eğimli fırçalar, bu alanlara ulaşmanızı sağlayacaktır.