ÇOCUĞUMUN DİŞLERİ NE ZAMAN ÇIKAR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

ÇOCUĞUMUN DİŞLERİ NE ZAMAN ÇIKAR?

Bebek henüz anne karnındayken dişlerin oluşumu başlar. İlk dişlerin ağız içinde görülmesi genellikle 6 aylıkken gerçekleşir. Ancak genetik, hormonal ve çevresel değişikliklere bağlı olarak bu süre uzayıp kısalabilmekte, dişler beklenenden daha erken ya da geç sürebilmektedir. Öncelikle alt ön 2 diş, kısa süre sonra da bunların karşısında yer alan üst ön 2 diş ağızda görülür.

 

DİŞLER ÇIKARKEN BEBEĞİN ATEŞİNİN ÇIKMASI NORMAL MİDİR?

Dişlerin ağız içine sürmesi esnasında bazı lokal (bölgesel) ve sistemik (tüm vücudu etkileyebilen) belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtilerden en sık görülenler; dişetlerinde kaşınma, şişlik, kızarıklık, tükürük miktarında artış, parmakları ağza götürme gibi lokal belirtiler ve bunlara eşlik eden ateş, uykusuzluk, iştah kaybı, ağlama gibi sistemik belirtilerdir. Bu belirtilerin meydana gelmesi dişlerin sürmesine bağlı olarak meydana gelen normal değişimler olmakla birlikte, çok yüksek ateş (>37.5°C) gibi durumların fark edilip gerekli önlemlerin alınması için bu dönemde çocuğunuzun bir diş hekimi kontrolünde olmasında fayda vardır.

 

DİŞLERİN ÇIKMASI ESNASINDAKİ AĞRIYI AZALTMAK İÇİN NE YAPABİLİRİM?

Dişlerin sürmesi esnasında meydana gelen ağrıyı azaltmak amacıyla bebeğinizin dişetlerine parmağınızla masaj uygulayabilirsiniz. Masaj uygulaması bebeğinizin ağrısını azaltmaya yardımcı olacaktır. Ancak uygulama öncesi ellerinizi iyice yıkayıp temiz olduğundan emin olmanız, bebeğinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra, eczanelerden temin edebileceğiniz soğuk diş halkaları da temizlenerek bebeğe verilebilir.

Diş sürmesi esnasında bebeğinizde meydana gelebilecek bu değişiklikleri gördüğünüzde, kontrol amaçlı olarak bebeğinizi bir diş hekimi muayenesine götürmeniz faydalı olacaktır.

Sağlıklı günler, güzel gülüşler dilerim.

Dt. Yasin BAL