1) BEBEĞİMİN EMZİĞİNİ VERMEDEN ÖNCE KENDİ AĞZIMA ALARAK TEMİZLİYORUM. BUNUN BEBEĞE ZARARI VAR MIDIR?
Bu uygulama kesinlikle yapılmaması gereken, bebeğin dişlerini tehdit edecek bir uygulamadır. Annenin ağzında çürük olması durumunda, annenin ağız florasında mevcut bulunan ve çürüğe neden olan streptococcus mutans isimli bakteri bebeğin florasına da taşınacak, bu da bebeğin ağız florasının da bozulmasına ve erken dönemde çürüklere neden olacaktır.
Bebelerde diş sağlığının öncelikle annenin sağlıklı olmasıyla başladığı unutulmamalı, bu sebeple hamilelik döneminde de diş hekimi kontrolleri ihmal edilmemelidir.
2) EMZİĞİN BAL, ŞEKER GİBİ TATLI GIDALARA BATIRILARAK VERİLMESİ ZARARLI MIDIR?
Emziğin şekerli ürünlere batırılarak verilmesi de aynı şekilde ağız florasını bozacak ve erken çocukluk dönemi çürüğü olarak adlandırılan spesifik çürüklerin bebeğinizde meydana gelmesine ve buna bağlı olarak erken dönemde diş kayıplarına neden olacaktır. Bu nedenle şekerli ürünlerin de bebeklere bu şekilde verilmesi uygun değildir. Ayrıca bebek uyurken emziğin ağzında kalması da çürüklere neden olacağından yatmadan önce emzik çıkarılmalıdır.
3) BEBEKLERİN DİŞLERİ FIRÇALANIR MI?
Bebeklerde diş temizliği dişlerin sürmeye başlamasıyla beraber başlamalıdır. Erken dönemlerde fırça kullanımı uygun olmayacağından diş temizliği gazlı bez yardımıyla silinerek yapılabilirken, biraz büyümesini takiben bebekler için özel olarak üretilen küçük diş fırçaları da kullanılabilir.
4) ÇOCUĞUM DİŞLERİNİ FIRÇALAMIYOR. NE YAPMALIYIM?
Çocukların diş fırçalama konusunda motive edilmesi gerekir. Bu amaçla en iyi motive etme yöntemi ise ebeveynin çocuğa örnek teşkil etmesidir. Her gün anne ve babasıyla beraber dişlerini fırçalamaya alışan çocuklarda fırçalama alışkanlığı kolaylıkla sağlanacaktır. Ayrıca haftalık/aylık çizelgeler oluşturularak fırçaladığı her sefer için o güne bir işaret koyması da çocuğunuzun motivasyonunu artıracaktır.